7 tipov, na čo môžete využiť včelí vosk

7 tipov, na čo môžete využiť včelí vosk


Každá vec, ktorú vyprodukujú včely je úžasná. A jednou z nich je bez akýchkoľvek pochybností včelí vosk. Ten je nielenže jednou zo základných zložiek BajaBee obrúskov, no v domácnosti mu môžete nájsť ešte kadejaké využitie. Včely vytvárajú vosk ako základ pre štruktúru svojich úľov. Vylučujú ho zo špeciálnych žliaz, následne ho žujú a vytvárajú z neho, s matematickou presnosťou, dokonalý šesť-uholníkový medový plást. Keď včelári zbierajú med, odstránia z každej tejto 6-uholníkovej bunky viečko, aby sa dostali k medu. Tieto viečka sa roztavia a prefiltrujú, aby sa z nich odstránili nevoskové častice a následne tak vzniká včelí vosk, ktorý má využitie v kozmetickom priemysle.

Výhody včelieho vosku:

  • vytvára bariéru, ktorá pomáha udržať vlhkosť v pokožke. Obzvlášť túto vlastnosť v kozmetike oceníte v chladných zimných mesiacoch, a to v krémoch na ruky či balzamoch na pery.
  • chráni pokožku pred toxínmi, poskytuje jej ochrannú bariéru a na rozdiel od vazelíny pokožke umožňuje dýchať
  • výborne sa hodí do domácej kozmetiky, nakoľko je pri izbovej teplote tuhý a topiť sa začína až pri cca 60 °C
  • obsahuje vitamín A, ktorý zlepšuje hydratáciu pokožky a podporuje regeneráciu buniek

 

Tipy, ako využiť včelí vosk doma

 

1.Na obnovu voskových obrúskov

Ak už dlhšie pozorujete, že voskové obrúsky prestávajú slúžiť, môžete ich opätovne prevoskovať čistým včelím voskom alebo našou voskovou zmesou - WorkerBee.

 

WorkerBee vosk na opravu voskovych obruskov

 

2.Už žiadne vŕzganie

Starý nábytok má svoje čaro, no častokrát sa po rokoch začne ozývať. S vŕzgajúcimi šuplíkmi či dverami si jednoducho poradí prírodné mazivo vo forme včelieho vosku.

 

 

3.Sviečky, ktoré majú dušu

Vybrať si sviečku v obchode je síce omnoho jednoduchšie, no podomácky vyrobená sviečka má svoje nezameniteľné čaro. A taká sviečka zo včelieho vosku nie je žiadna veda. Potrebujete len vhodnú nádobu, vosk, esenciálny olej a knôt. Ten môže byť pokojne aj drevený, ktorý dlhé zimné večery naplní upokojujúcim praskaním. S nádobou na sviečku môžete pokojne aj experimentovať. Okrem skla vám dobre poslúži aj vysušená polka kôry pomaranča.

 

4.Topánky do času aj nečasu

Plátenne topánky sú najnáchylnejší typ obuvi na premoknutie aj zašpinenie. Vyskúšajte ich potrieť včelím voskom a vyhnite sa tak ich znehodnoteniu. Stačí, ak do nich handričkou zapracujete vosk, následne ho roztopíte fénom, prebytočné zvyšky utriete a hotovo.

 

 

5. Dajte voskom po zuboch tvrdohlavému zipsu

Zips, ktorý dlhšie nepoužívate môže začať byť tvrdohlavý a jeho cesta hore-dole si vyžaduje väčšie úsilie, ako je nutné. Ak sa mu zachce robiť problémy pretrite jeho zuby voskom a uvidíte, že to s ním pôjde opäť ako po masle.

 

 

6.Domáce voskovky pre deti

Ak by ste vy alebo vaše deti zatúžili po kreatívnej chvíľke, môžete si vytvoriť domáce voskové pastelky. Stačí roztopiť mydlové hobliny a včelí vosk v pomere jedna k jednej, pár kvapiek potravinárskeho farbiva, dobre vymiešať a nechať pastelky niekoľko hodín vytvrdnúť.

7.Prevencia pred zubom času

Včelí vosk si dokáže poradiť aj hrdzou či poveternostnými vplyvmi. Teda ešte predtým, ako by vôbec mala vzniknúť. Ak chcete svoje nové náradie udržať v čo najlepšej kondícii, vezmite kus vosku a vtrite ho do kovových častí. Prebytky už len odstráňte handričkou.

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.