6 krokov k ekologickej domácnosti

6 krokov k ekologickej domácnosti


Dnes žijeme v dobe, kedy si stále viac uvedomujeme dopad svojich skutkov na životné prostredie. K dispozícii však máme obrovské množstvo informácií, ako dosiahnuť ekologickú domácnosť. Hneď na začiatku máme pre vás jednu radu. Nesnažte sa hneď o dokonalosť. Vyberte si aspoň jednu oblasť, v ktorej sa chcete zlepšiť a postupne si pridávajte ďalšie. Ekologickú domácnosť nemusíte dosiahnuť hneď na začiatku. Každá snaha sa cení a našich 5 tipov vám pomôže so sľubným začiatkom. Dnes žijeme v dobe, kedy si stále viac uvedomujeme dopad svojich skutkov na životné prostredie. K dispozícii však máme obrovské množstvo informácií, ako dosiahnuť ekologickú domácnosť. Hneď na začiatku máme pre vás jednu radu. Nesnažte sa hneď o dokonalosť. Vyberte si aspoň jednu oblasť, v ktorej sa chcete zlepšiť a postupne si pridávajte ďalšie. Ekologickú domácnosť nemusíte dosiahnuť hneď na začiatku. Každá snaha sa cení a našich 5 tipov vám pomôže so sľubným začiatkom.

1. Nepodliehajte impulzívnemu nakupovaniu

Impulzívne nakupovanie vedie k zbytočnému hromadeniu vecí, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme. Vyhnite sa mu a prestanete v domácnosti zhromažďovať veci, ktoré vám zaberajú miesto. Ak máte doma prebytok oblečenia alebo vecičiek, vymeňte ich na rôznych burzách alebo swapoch. 

 

2. Vytvorte si svoje vlastné čistiace prostriedky

Bežne dostupné čističe sú plné chemických látok, ktoré neprospievajú domácnosti ani nášmu zdraviu a prírode. Pri snahe o ekologickú domácnosť nemusíte investovať do extrémne drahých čističov. Zamerajte sa na čističe, ktoré si môžete z bežne dostupných surovín vytvoriť i doma. Rozhodne môžu byť voňavé – stačí, ak do nich pridáte pár kvapiek esenciálnych olejov.

Náš tip na univerzálny čistiaci prostriedok. Zmiešajte:

  • 200 ml vody
  • 200 ml octu
  • Pár kvapiek esenciálneho citrónového oleja

Dobre premiešajte, nalejte do fľašky s rozprašovačom. Dobre poslúži na kuchyňu, kúpeľňu ale aj podlahu.

3. Nahraďte bežné upratovacie pomôcky ekologickými

Počuli ste už o lufe? Je to vysušená pevná dužina z tekvice, ktorá nahradí bežné plastové hubky na riad, ktoré po týždni zapáchajú a nevyzerajú vábne. Lufa vám vydrží mesiace a umyjete ňou kuchyňu ale aj kúpeľňu. Použiť ju môžete aj na telový peeling.
Nahradiť môžete aj jednorazové papierové utierky jednou univerzálnou kompostovateľnou utierkou vyrobenou z celulózy alebo plastovú kefku na riad drevenou kefkou.

 

4. Vyskúšajte nakupovanie bez obalov

Ak sa zamyslíme nad tým, koľko odpadu vyprodukuje priemerná domácnosť, zhrozíme sa. Samozrejme, za časť odpadu sú zodpovedné i impulzívne nákupy. Druhú skupinu zas tvoria bežné obaly potravín. Ak máte vo svojom okolí možnosť nakupovať bez obalu, odporúčame vám využiť ju. Nákup vás vyjde častokrát lacnejšie ako v bežnom obchode. Nezabudnite si so sebou zobrať aj vlastné vrecká na nákup a vlastnú plátennú tašku

 

5Kompostovanie zatočí so zbytkami

Vlastné domáce hnojivo nikdy nebolo dostupnejšie. Kompostovanie je dnes možné i v prípade, že žijete v byte. Moderné kompostéry sú vybavené filtrami, ktoré zabránia pachu rozmáhať sa vo vašom domove.

6. Zamerajte sa na lokálne suroviny

Potraviny a produkty k nám musia v mnohých prípadoch prekonať obrovskú vzdialenosť. Navyše často netušíme, ako boli skutočne vyrobené. Ideálne je, ak máte možnosť siahnuť po lokálnych produktoch od farmárov. Prekvapia vás však i ostatní tvorcovia – nádherné šaty nemusia byť ušité na opačnej strane planéty. Domáca tvorba má nepochybne svoje čaro.

K ekologickej domácnosti môže viesť mnoho ciest. Je len na vás, ktorú z nich si vyberiete. Stále však platí, že najpodstatnejším krokom je rozhodnutie začať.

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.