9 tipov ako šetriť elektrickou energiou

9 tipov ako šetriť elektrickou energiou


Šetri elektrickou energiou. Túto vetu určite počujete odvšadiaľ. Elektrická energia je nevyhnutná pre naše každodenné fungovanie, stala sa z nej súčasť moderného života, ale jej spotreba môže byť nákladná a nepriaznivo vplývať na životné prostredie.

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že aj malý krok môže prispieť k zníženiu spotreby energie a tým pádom k úspore nákladov a ochrane životného prostredia. 

Prinášame vám par tipov pre každého z nás, ako môžete začať už dnes.

 

1. Používanie úsporných alebo LED žiariviek 

Pán Edison, ďakujeme, že ste priniesli úžasný vynález menom žiarivka, ale vývoj ide stále dopredu a máme tu úsporné alebo LED žiarivky, ktoré spotrebujú až o 80 %  menej energie a vydržia až 25-krát dlhšie. Keď budete nabudúce kupovať žiarivky, spomeňte si na našu radu.

 

2. Vypínajte spotrebiče a elektroniku, ak ju aktuálne nepoužívate. 

Mnoho spotrebičov stále spotrebúva energiu, aj keď ich nepoužívame, preto je veľmi dôležité ich vypnúť zo zásuvky. Napríklad kuchynské spotrebiče – zapnite ich do  zásuvky iba počas používania. Taktiež môžete využívať vypínače na zásuvkách na vypínanie spotrebičov, ktoré sa práve nepoužívajú. 

 

3. Využívajte denné svetlo namiesto umelého.

Naša matka príroda to zariadila tak, že počas dňa máme dostatok svetla na bežné činnosti. Heslo teda znie – nesvieťte kým nemusíte.

 

4. Regulujte teplotu v miestnosti, ktoré sa práve nevyužívajú. 

Ak práve nie ste v miestnosti, stiahnite termostat na radiátore. môže byť užitočné pre úsporu energie a zníženie nákladov na vykurovanie. Dá sa to dosiahnuť aj pomocou programovateľných termostatov, ktoré umožňujú nastaviť rôzne teploty pre rôzne časy v priebehu dňa. Tiež odporúčame zatvárať dvere a okná v nevyužívaných miestnostiach a zastaviť kúrenie v nich, aby sa zabránilo stratám tepla.

 

5. Využívajte svetlo automatické na pohyb

Nie je nič jednoduchšie, ako mať doma svetlo s pohybovým senzorom. My sme si také umiestnili do kúpeľne a toalety. Keď v miestnosti nie ste, automaticky sa zhasne. 

 

6. Práčku alebo umývačku riadu nezapínajte poloprázdnu

Keď idete prať, naplňte práčku doplna. Operiete viac bielizne za rovnakú cenu ako keby ste zapli poloprázdnu práčku. To isté platí aj pri umývačke riadu. 

 

7. Vyberajte si spotrebiče s nižšou spotrebou energie a vyššou energetickou triedou

Ak idete práve kupovať spotrebiče, myslíte na ich energetické triedy. Napríklad chladnička. Vedeli ste, že chladnička s triedou A+++ energetickej účinnosti spotrebuje až o 75% energie menej ako chladnička s G triedou? Podobné rozdiely nájdeme pri práčke, umývačke či televízore. Je pravda, že tieto spotrebiče sú častokrát drahšie, ale v konečnom dôsledku sa vám peniaze vrátia v podobe úspor na elektrickej energii.

 

8. Použite sprchovú hlavicu s nízkym prietokom.

Voda, s ktorou sa sprchujeme sa musí ohrievať, pričom sa spotrebúva elektrická energia. Výmenou sprchovej hlavice za úspornú vieme túto spotrebu znížiť. Na spotrebu bude mať efekt aj kratšie sprchovanie sa ☺. 

 

9. Namiesto sušičky použite šnúru na bielizeň alebo sušiak.

Každý spotrebič je žrút energie. Prečo používať sušičku, keď môžete prádlo vyvesiť na sušiak? Navyše odparovaním vody sa zvýši vlhkosť v dome a nemusíte zapínať ďalší spotrebič ako je zvlhčovač. Dobrý deal no nie?

 

 

Je dôležité si uvedomiť, že aj malé kroky dokážu urobiť zmenu. Spísali sme vám 9 tipov, ako a kde sa dá ušetriť elektrická energia. Desiaty tip sme nechali pre vás. Budeme radi, ak nám napíšete na náš Instagram profil, aký tip máte vy pre nás.

 

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.