Neplytvaj potravinami

Neplytvaj potravinami


Každý z nás sa už niekedy ocitol v situácii, keď sme pozerali do svojej chladničky alebo do komory a zistili sme, že máme veľa potravín, ktoré už nepotrebujeme, ktoré asi už nespotrebujeme,  alebo v tom najhoršom prípade sa nám už stihli aj pokaziť. 

Plytvanie potravinami je veľkým problémom dnešnej doby. Poďme sa spoločne pozrieť na pár tipov, ako to môžeme zmeniť a neplytvať potravinami a našimi finančnými prostriedkami. 

 

 

1. Naplánujte si čo budete variť

Keď budete svoje jedlá plánovať vopred, môžete si lepšie naplánovať zoznam potravín na nákup. Pripravte si recepty na varenie na celý týždeň, aby ste vedeli, čo bude ešte potrebné dokúpiť. 
 

2. Pred nákupom si urobte zoznam

Tento zoznam vám uľahčí nakupovanie, pretože budete presne vedieť čo potrebujete a nebudete blúdiť bezradne medzi regálmi. Je potrebné sa tohto zoznamu aj držať a nechodiť nakupovať hladný :).

 

3. Kupujte potraviny v primeraných množstvách

Niekedy sa môže zdať, že kúpime viac potravín za výhodnejšiu cenu. Avšak často sa stáva, že tieto potraviny sa nám stihnú pokaziť ešte skôr, pretože ich nestihneme spotrebovať.

 

4. Dbajte na správne skladovanie potravín

Je dôležité brať do úvahy spôsob skladovania potravín. Niektoré potraviny sa skladujú iba krátko a je potrebné ich spotrebovať čo najskôr, iné potraviny sa dajú skladovať dlhšie. Môžete ich zabaliť aj do voskových obrúskov a vreciek, aby Vám vydržali čo najdlhšie čerstvé.
 

5. Skúste spotrebovať to, čo ponúka chladnička.

My sme to vyskúšali s pomocou prevratnej novinky ako je umelá inteligencia. Ak si bez nápadov, napíš do riadku, aby vytvorila recept z pár surovín, ktoré zostali  v chladničke a rýchla večera je na stole.

 

6. Dávajte si pozor na kvalitu produktov

Ak už niečo kupujete, dávajte si pozor na kvalitu produktov. Kvalitné produkty vám vydržia dlhšie a budete ich potrebovať menej často nahrádzať.

 

7. Využívajte všetky časti potravín 

Ak máte zvyšky jedál, skúste ich znova využiť na druhý deň. Napríklad zvyšky ryže môžu byť pridané do polievky alebo duseného jedla. Hlávková zelenina, ako napríklad brokolica a karfiol, sa dajú využívať úplné celé. Končeky môžete nakrájať a pridať do šalátu, polievky alebo zeleninového smoothie. 

 

Takže nekupujme, čo nepotrebujeme a udržme si našu peňaženku i životné prostredie zdravé!

 

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.