Ako efektívne kompostovať? Poradíme vám, čo by ste mali o kompostovaní vedieť

Ako efektívne kompostovať? Poradíme vám, čo by ste mali o kompostovaní vedieť


Snaha zbaviť sa organických zbytkov v domácnosti znie skutočne lákavo. Už žiadne vyhadzovanie do bežného odpadu ani pálenie na záhrade, ktoré obťažuje všetkých v okolí. Niet divu, že sa kompostovanie stáva stále väčším hitom. Počiatočné nadšenie však v mnohých prípadoch veľmi rýchlo strieda sklamanie, ak sa vášmu kompostu nedarí podľa očakávaní. Preto sme si v našom dnešnom článku pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu v efektívnom záhradnom kompostovaní. Veríme, že s ich pomocou identifikujete svoje chyby a posuniete sa o krok vpred. Je možné kompostovať aj v byte? Odpoveď nájdete v tomto článku.

 

1 ) Organické zbytky nepredstavujú všetok odpad, ktorý v kuchyni máte


Snáď najčastejšou chybou býva pomýlenie si kompostu s bežným odpadom. Do kompostu nepatrí mäso, ryby, mliečne výrobky a v neposlednom rade produkty ľudskej činnosti (plasty, sklo,…). V mnohých zdrojoch sa dočítate, že do kompostu môžete dať i trus. Je to samozrejme pravda, ale táto položka znamená trus výhradne bylinožravých zvierat. Trus domácich miláčikov v podobe psov a mačiek do kompostu rozhodne nepatrí. Vedeli ste, že skompostovať môžete aj voskové obrúsky? Nastrihajte ich na drobné kúsky a hoďte do kompostéra. Mikroorganizmy a dážďovky sa o ne postarajú.

Ako kompostovať

2) Zabezpečte svojmu kompostéru kontakt so zemou


Dnes máme k dispozícii množstvo návrhov, ako do kompostu dodať potrebnú dávku mikroorganizmov, ktoré odvedú potrebnú prácu. Najefektívnejším spôsobom však stále ostáva zabezpečiť kompostéru kontakt so zemou, ktorá je prirodzeným zdrojom pôdnych mikroorganizmov. Ak máte kompostér v byte, o zvyšky potravín sa postarajú dážďovky.

 

3) Dbajte i na množstvo odpadu, ktorý do kompostu umiestnite


Pozná to každý, kto už s kompostovaním začal. Niektoré týždne máme jednoducho viac odpadu ako iné. Ideálne je, ak stavíte na kompostovateľné vrecia. Nadbytočný odpad do nich umiestnite a postupne ho budete dávať do kompostu. Využiť môžete i rôzne urýchľovače kompostovania, ktoré obsahujú správnu zmes užitočných mikroorganizmov.

 

4) Myslite na vhodné umiestnenie kompostéru


V tomto bode neplatí, že kompostér umiestnite tam, kde máte práve miesto. Držte sa minimálne dvoch základných bodov. Kompostér by sa nemal nachádzať v blízkosti vody a určite by nemal byť vystavený celodennému priamemu slnku.

Kam umiestniť kompostér

Nenechajte sa od kompostovania odradiť. Je to skvelý spôsob, ako ma svoj odpad pod kontrolou a zároveň vytvoriť niečo užitočné. Na záver máme pre vás malý tip – čím menšie čiastočky odpadu do kompostéru umiestnite, tým rýchlejšie bude celý proces prebiehať.

Zadaj v košíku kód "VELKANOC30" a ušetríš 30 % z celej objednávky.