Je možné kompostovať v byte? Samozrejme, ide to aj bez zápachu

Je možné kompostovať v byte? Samozrejme, ide to aj bez zápachu


Kompostovanie bolo dlhú dobu výsadou rodinných domov. Je to logické – kompostér sa umiestni na záhradu, má kontakt so zemou a nepríjemný zápach rozkladajúceho sa odpadu neprúdi vo vašej domácnosti. Naše znalosti však pokročili a môžeme vám prezradiť, že do kompostovania sa môžete pustiť i v byte. Nepríjemného zápachu sa báť nemusíte. Ide to totiž aj bez neho.

Kompostovanie v byte

Vermikompostér – štýlová súčasť bývania i bojovník za zdravé rastliny

Ak vás predstava kompostovania bez zápachu zaujala, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré ocenia i majitelia menších bytov v meste. Stavte na vermikompostér, ktorý je dnes dostupný i v mimoriadne štýlových prevedeniach a bude predstavovať cenný doplnok vášho bývania. Tradične sa skladá z troch častí – nádoba na tekuté hnojivo, nádoba s biologickým odpadom z domácnosti (zelenina, ovocie, škrupiny z vajíčok,…) a veko.

Vermikompostér je postavený na práci dážďoviek, ktoré sa starajú o rozklad organických zbytkov v domácnosti. Rovnako, ako pri exteriérovom komposte, i tu platí pravidlo rastlinných zbytkov (škrupiny z vajíčok majú v tomto prípade zelenú). Dážďovky sa postarajú o tvorbu tekutého hnojiva, ktoré sa bude hromadiť v spodnej nádobe.

Dôležitý je i samotný počet dážďoviek. Nájdete množstvo odporúčaní, koľko by ste ich mali mať. My však máme pre vás jednoduchú radu. Zamerajte sa na množstvo odpadu, jeho hmotnosť zdvojnásobte a získate hmotnosť dážďoviek, ktoré by sa mali vo vašom domácom komposte nachádzať.

 

K domácnosti bez zápachu vám pomôžu špeciálne filtre

V prípade, že sa naozaj obávate zápachu v domácnosti, stavte na vermikompostér, ktorý je vybavený špeciálnymi filtrami. Tie sa spoľahlivo postarajú o zachytenie zápachu, ktorý vám nespôsobí vrásky na tvári. Nepochybujeme o tom, že si domáce kompostovanie zamilujete. Dážďovky tvoria z vášho odpadu cenné hnojivo, ktoré by ste mali riediť s vodou v pomere 1:1. Môžete ním vyživiť domáce rastlinky, ktoré sa vám odvďačia zdravím i častejším kvitnutím.

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.