História voskových obrúskov

História voskových obrúskov


Voskové obrúsky, v podobe akej ich využívame teraz, vymyslela žena menom Toni Desrosiers pred desiatimi rokmi. Chcela predĺžiť čerstvosť potravín prirodzeným spôsobom, bez plastových obalov, sáčkov a fólie.  Jej cieľom nebolo iba zníženie jednorazového obalového odpadu ale aj potravinového odpadu.  Pracovala v obchode zo zdravou výživou ako odborník na výživu. Zákazníci mali požiadavky na jedlo balené v obaloch ktoré neobsahujú BPA. Bisfenol A (BPA) je organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Využíva sa pri výrobe CD a DVD, dózach na potraviny, dojčenských fliaš, plastových príborov ale aj v elektronike, stomatológií. BPA môže ovplyvniť vývoj vnútromaternicového plodu, zvýšiť riziko výskytu rakoviny prsníka, znížiť počet spermií u mužov. Toni začala skúmať ako uskladňovali potraviny naši predkovia. Rozhodla sa vytvoriť produkt, ktorý korešponduje s modernou dobou ale zároveň bude z prírodných zdrojov.

 

Stanovila si niekoľko základných požiadaviek. Musí to byť prírodný produkt, všetky suroviny musia byť jedlé, musia mať prirodzené konzervačné vlastnosti, nesmú obsahovať plast a musia spĺňať požiadavky FDA (alebo nášho Úradu verejného zdravotníctva SR).  A tak začala experimentovať v kuchyni a vznikli voskové obrúsky.  Voskové obrúsky však majú históriu v oveľa dávnejších časoch. Starí Egypťania používali vosk na balzamovanie, mumifikáciu svojich faraónov, na udržanie stálosti kučeravých parochní, ochranu zvitkov papyrusu a obrazov a do voskového plátna balili potraviny, aby im vydržali dlhšie čerstvé.

Voskové obrúsky BajaBee vznikli v apríli 2019, u nás doma v našej kuchyni. Chvíľu nám trvalo, kým sme našli ten správny pomer včelieho vosku, smrekovej živice a repkového oleja. Vytvorenie voskových obalov bola raketová veda. Keď dáte veľký pomer včelieho vosku, obrúsky budú veľmi lepivé, keď dáte veľký pomer repkového oleja, obrúsky nebudú držať tvar, a keď je priveľa živice, obrúsky sú tvrdé. Veľmi záleží aj na tom, aby látka, na ktorú nanášate rozpustenú hmotu vyššie spomenutých zložiek nebola príliš hrubá. Následne stačí prežehliť medzi dvomi papiermi na pečenie a voilà, voskové obrúsky BajaBee sú na svete.

Zadajte v košíku kód NARODENINY20 a ušetrite 20 % z celej objednávky.